Advocatuur en recht

Letselschade

Een ongeluk kan iedereen overkomen. Zo'n ongeluk kan mede door uzelf veroorzaakt zijn, maar ook grotendeels de schuld van een ander wezen. U kunt daardoor bijvoorbeeld aan uw auto blikschade hebben opgelopen, maar in het ergste der gevallen ook lichamelijk letsel. Lichamelijke klachten die volgen uit een ongeluk worden letselschade genoemd. Letselschade oplopen kan zowel lichamelijke als geestelijke schade betreffen. U kunt ook letselschade oplopen op uw werk, tijdens het sporten of door het beoefenen van werkzaamheden in of rondom uw huis. Er kan zelfs letselschade ontstaan door een medische fout. Tegenwoordig zie je ook vaker op tv dat er vechtpartijen uitbreken tijdens het uitgaan, waarbij slachtoffers na mishandeling ook letselschade oplopen. Echter het blijft niet makkelijk om letselschade te verhalen bij een tegenpartij. Om dat effectief te kunnen doen zult u een goede letselschade advocaat in de arm moeten nemen. Het liefst een die al vaker met dergelijke zaken te maken heeft gehad.


Een letselschadeadvocaat

Voor lichamelijk en andersoortig letsel heeft u een letselschade advocaat nodig. Dat is een gespecialiseerde advocaat die u bij dergelijke claims kan helpen. Wanneer u lichamelijke schade heeft opgelopen, waaraan u geen schuld had, zal de tegenpartij gevraagd worden om daarvoor een vergoeding te betalen of tegemoet te treden in de gemaakte zorgkosten. Nu zal een tegenpartij niet gemakkelijk uit zichzelf gaan betalen. Dikwijls kunt u de tegenpartij zover krijgen door deze aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade. Hiervoor heeft u dus een letselschade advocaat voor nodig. Vaak wordt een letselschade advocaat niet ingeschakeld. Dat komt omdat er vaak met de tegenpartij moeilijk over deze schade te praten valt. Zo zult u eerst alle kosten na schade zelf moeten betalen, dus ook de advocaat. Indien u een zaak aanspant maar na uitspraak van de rechter niet financieel vergoed wordt, bent u het geld dat u heeft moeten betalen in proceskosten helaas kwijt. Om te weten wat uw mogelijkheden zijn, kunt u beter in eerste instantie raad vragen bij de Letsel Helpdesk. Zij kunnen u dan precies vertellen wat u het beste kunt doen.


Niet werken

Het kan voorkomen dat u door de schuld van een ander gedurende een lange periode niet kunt werken. Eventueel zult u, alvorens u weer aan het werk kunt gaan, een zekere tijd moeten revalideren. Daar zijn dus ook kosten aan verbonden. Het revalideren kan een langdurig traject zijn. Indien u tijdens een lange periode niet kunt werken en daarbij ook nog eens zelf voor alle kosten moet opdraaien, kunt u de gemaakte kosten ook claimen bovenop de lopende schadeclaim. Ook misgelopen inkomsten kunt u op de tegenpartij verhalen.


De vergoeding

Heeft de tegenpartij het verloren en moeten de kosten die u heeft gehad betaald worden, dan wordt er over smartengeld gesproken. Een bedrag voor het betalen van de pijn die u heeft geleden, is moeilijk vast te stellen. Bekijk dus vooraf goed wat u wilt doen en bespreek vooraf alles goed door met uw advocaat. Kijk voor een deskundige advocaat in letselschadezaken bij Van Pijkeren & Van Aken Advocaten uit Schouwen-Duiveland.


Delen