Advocatuur en recht

Familierecht

Familierecht

Advocaten zijn vaak gespecialiseerd in een of twee soorten recht. Je hebt onder andere advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht, strafrecht, personen- en familierecht. Als je een advocaat nodig hebt, is het dus belangrijk dat je goed kijkt naar de specialisatie van de advocaat die jij benadert. Vaak werken er binnen een advocatenkantoor meerdere advocaten die allemaal gespecialiseerd zijn in een ander soort recht, dus mocht je bij een bepaalde advocaat toch niet aan het juiste adres zijn, dan kan hij of zij jou doorverwijzen naar zijn of haar collega.

Wat doet een advocaat met specialisatie personen- en familierecht

Een advocaat die gespecialiseerd is in personen- en familierecht doet allerlei zaken die toe maken hebben met familiaire zaken. Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals naamswijzigingen, erfenissen en voogdij. Maar ook echtscheidingen en alimentatieberekeningen zijn taken waar deze advocaat dagelijks mee te maken heeft.

Verschil mediator en advocaat

Als jij bijvoorbeeld gaat scheiden, kan je ervoor kiezen om contact op te nemen met een mediator. Dit werkt alleen als jij en jouw ex nog een goede band met elkaar hebben, want een mediator is iemand die de belangen van jullie allebei behartigt. Jullie zullen dus steeds samen naar de afspraken moeten komen en samen dingen moeten afstemmen. Vaak lukt dit helaas niet meer als mensen besloten hebben om te gaan scheiden. Meestal is een van de twee personen boos of verdrietig en dan lukt het niet meer om de scheiding gezamenlijk af te ronden. Dan is een advocaat die gespecialiseerd is in personen- en familierecht de persoon die jullie kan helpen. Jullie zullen beiden een eigen advocaat in de arm moeten nemen en hij of zij behartigt dan jullie belangen.

Wat doen een advocaat voor jou?  

Als je bij een advocaat komt, kun je er op rekenen dat hij of zij het beste met jou voor heeft. De advocaat komt echt op voor jouw belangen. Hij of zij denkt dus echt alleen aan wat voor jou het beste is. In een kennismakingsgesprek kun je aangeven wat de situatie is en wat je graag zou willen. De advocaat zal dan gelijk aangeven of dit haalbaar is. Als dat het geval is, zal hij of zij de zaak aannemen en voor jou aan de slag gaan. Hij of zij neemt contact op met de advocaat van de tegenpartij en probeert samen met deze advocaat alles te regelen. Soms gaat dit erg eenvoudig, maar meestal moeten er heel wat brieven heen en weer gestuurd worden. De advocaten houden dus contact met elkaar, maar jouw advocaat houdt ook heel veel contact met jou en overlegt alles. Op deze manier hopen de advocaten alles goed en spoedig af te kunnen ronden.

Succes met het zoeken naar de juiste advocaat!


Delen