Advocatuur en recht

Wat kan een familirecht advocaat voor jou betekenen?

Bij juridische kwesties die zich binnen familiaire kring afspelen, kunnen mensen ertoe besluiten om een familierecht advocaat in te schakelen. Waar houdt een advocaat in het familierecht zich eigenlijk mee bezig? Wat kunnen familierechtadvocaten voor jou of anderen betekenen? En welke voordelen heeft het inschakelen van een advocaat in situaties waarbij het familierecht om de hoek komt kijken? De antwoorden op deze vragen lees je in ons blog!

Belangrijkste taken van advocaten in het familierecht

Advocaten die actief zijn op het vlak van familierecht, hebben uiteenlopende taken en bezigheden. Ze voorzien ex-huwelijkspartners of mensen die relationeel uit elkaar willen of zijn gegaan over hoe de afwikkeling juridisch het beste geregeld kan worden. Allerlei thema's en onderwerpen komen hierbij aan bod, zoals het regelen van een echtscheiding op gezamenlijk verzoek of op tegenspraak, het verbreken van een samenlevingscontract, het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie, het vaststellen van partneralimentatie en verandering in de hoogte van kinderalimentatie. Tot het werkterrein van een familierecht advocaat behoort verder ook de vaststelling of aanpassing van een de omgangsregeling, verzoeken tot eenhoofdig of gezamenlijk gezagvoering, het scheiden van de boedel nadat partners uit elkaar zijn gegaan en verzoeken tot vervangende toestemming bij onvoldoende medewerking van ex-partners.

Wanneer is een familierechtadvocaat inschakelen verstandig?

Er zijn uiteenlopende situaties waarin het inschakelen van een familierechtadvocaat aan te raden? De meest voorkomende situatie is een scheiding of beëindiging van een samenlevingscontract, waarbij jij en je (voormalige) partner er samen niet uit komen qua regelingen rond het verdelen van de inboedel, omgangsregelingen met de kids of het bepalen van de hoogte van de alimentatie. Een familierechtadvocaat kan, als je ex-partner niet meewerkt aan een juridisch correcte afwerking van je scheiding, je steunen om je recht te halen. Zeker als er kinderen in het spel zijn, wil je die besparen voor ruzies en ellende. Een familierechtadvocaat kan je hierbij goed helpen om alles goed vast te leggen en te regelen. Mocht een rechtszaak nodig zijn om tot eenduidige uitspraken te komen, dan ondersteunt een advocaat je tijdens de voorbereiding van de zaak, heeft tips over welke kansen er juridisch liggen en ondersteunt je tijdens en na afloop van de zittingen. Zeker in stressvolle tijden rond en na een scheiding, is het heel fijn als je op deze manier ondersteund en geholpen wordt.

De voordelen van juridische hulp rond familierecht

Een familierecht advocaat levert vaak veel op. Ten eerste financieel. Via een advocaat kun je het rechtmatige deel van je inboedel opeisen of je ex-partner verplichten om zijn of haar deel van de alimentatie te voldoen. Ten tweede geeft een advocaat inhuren rust en ruimte om jezelf te focussen op andere zaken, zoals je werk.


Delen