Advocatuur en recht

Familierecht: wat is dit eigenlijk?

Het zogenoemde familierecht is een juridisch deelterrein. Dit type rechtspraak maakt deel uit van het burgerlijk recht. Maar hoe ziet familiair recht er in de praktijk uit? Wat valt er precies onder het familierecht? En waar moet je allemaal rekening mee houden, als jij persoonlijk met dit type recht in aanraking komt?

Een definitie van familiair recht
Familierecht of familiair recht gaat niet alleen over materiële zaken, maar ook over immateriële gevallen. Dit type recht houdt zich bezig met alle levensfacetten, van geboorte tot dood, die tot juridische onenigheid kunnen leiden. Ook het zogenoemde erfrecht kan onder familiair recht vallen.

Wat houdt familiair recht in de praktijk allemaal in?
In de praktijk is het familiair recht behoorlijk breed. Er kan namelijk van alles onder vallen. Laten we eens enkele voorbeelden van dichtbij bekijken om deze rechtssoort meer concreet te maken en een gezicht te geven. Een bekend voorbeeld is een echtscheiding. Als een getrouwd stel uit elkaar gaat, komen daar allemaal rechtsregels bij kijken en moet er een jurist ingeschakeld worden. Dit is zeker het geval als een stel in gemeenschap van goederen is getrouwd.

Naast echtscheiding is ook naamswijziging een veelvoorkomend thema binnen de rechtsgang. Wil je bijvoorbeeld je achternaam veranderen, om welke reden dan ook, dan moet dit via de juridische weg. Het gezag over de kinderen, na een echtscheiding, komt ook veel voor binnen het familiare recht. En verder kun je denken aan allerlei soortgelijke zaken die binnen families tot juridische interventie noodzaken, zoals huwelijkse voorwaarden, boedelverdeling en alimentatie. Een breed rechtsgebied dus, waar van alles gebeurt.

Vergeet deze thema's niet
Juristen die zich bezighouden met familiair recht, hebben nog meer soorten rechtszaken en rechtspraak die binnen hun vakgebied vallen. Zo spelen zij een rol als er sprake is van adoptie van kinderen, bijvoorbeeld uit het buitenland, en ook op het gebied van erfrecht hebben ze gezag. En als er binnen families sprake is van conflicten, kan een jurist zorgen voor goede mediation, om zo nog meer ellende te voorkomen. Een mediator is een bemiddelaar, die probeert om twee conflicterende partijen dichter bij elkaar te brengen, zodat verder (juridisch) ingrijpen voorkomen kan worden.

Meer informatie nodig? Neem contact op met een gespecialiseerde jurist
Wil je meer weten over wat een jurist voor jou kan betekenen als er binnen de familiekring een conflict of nare situatie is? Neem dan contact op met een juridisch specialist op dit gebied. Een oriënterend adviesgesprek is vaak gratis, hier word je van het juiste advies voorzien. Dus kom in actie en maak problemen niet groter dan ze zijn!


Delen